VITAMINE C VOOR JE HUID

Vitamine C is een van de meest populaire huidverzorgingsingrediënten van het moment, maar wat maakt het zo felbegeerd en bijzonder?
Het is een krachtig bestanddeel, zeker in de juiste vorm en percentages. Wat je namelijk vooral moet weten over vitamine C: de ene vitamine C in huidverzorging is de ander niet. Heb je de juiste variant te pakken dan is deze vitamine een ‘werkpaardje’: bijzonder effectief tegen onder meer pigmentvlekken en een grove, doffe huidtextuur.
Een antioxidant waar je beslist voldoende van wil eten (grapefruits, sinaasappels), maar juist ook wil smeren.


WAT DOET VITAMINE C VOOR JE HUID?

In een notendop: vitamine C in huidverzorging vermindert pigmentvlekken en rimpels, doet je huid stralen en gaat verlies van stevigheid door huidveroudering en zonschade tegen. Om hardnekkige huidproblemen te behandelen zijn hoge concentraties vitamine C ideaal om hardnekkige huidproblemen te behandelen. Vitamine C is goed voor het volgende als het aankomt op je huid: 

 

- Vitamine C maakt de huid minder dof en meer stralend

- Vitamine C helpt rimpeltjes voorkomen, mede door collageenaanmaak in de huid te    bevorderen

- Vitamine C beschermt tegen schadelijke factoren, zoals vervuiling en UV-straling, IR-A en blauw licht waardoor de huid sneller          veroudert

- Vitamine C helpt hyperpigmentatie en andere donkere vlekjes en plekken vervagen

- Vitamine C helpt de verschijning van restlittekentjes verminderen

- Vitamine C helpt de huid zichzelf te herstellen.

 

WAT VOOR EFFECT HEEFT VITAMINE C OP COLLAGEEN?

Er zijn veel ingrediënten waarbij wordt gesteld dat ze de collageenproductie stimuleren. Terwijl ze in werkelijkheid alleen de collageenhuishouding helpen stimuleren. In meerdere studies is aangetoond dat vitamine C direct werkt op collageen, waardoor je huid voller, steviger en daardoor jeugdiger oogt. Van vitamine C is in het bijzonder aangetoond dat het collageen mRNA stabiliseert, waardoor het de collageenproteïne-synthese voor herstel van een beschadigde huid verhoogt. Dit gebeurt gelijktijdig met een afname in elastineproductie; de elastineproteïne wordt vaak overgeproduceerd in antwoord op fotoschade, ofwel blijvende schade aan de huid door de zon en diens UV-stralen. Collageen is ook een proteïne, zelfs het belangrijkste bouwblokje in onze huid. De hoeveelheid collageen in ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden. Vitamine C werkt daarom anti-aging.   

 

WAAROM HEEFT JE HUID JUIST OP LATERE LEEFTIJD VITAMINE C NODIG?

Natuurlijk omdat de hoeveelheid collageen in ons lichaam daalt met het klimmen van de jaren. Dit kan vitamine C ofwel ascorbinezuur deels opvangen. Hiernaast hebben mensen vitamine C nodig om schadelijke oxidanten, zoals luchtvervuiling, onschadelijk te maken. Zo wordt oxidatieve stress, en daarmee massale afsterving van levende cellen, voorkomen. Hoezeer je jezelf ook beschermt tegen zonstraling met een goede SPF je zult altijd blootstaan aan wat schadelijke zonnestralen, die bijvoorbeeld ouderdomsvlekken opleveren. Vitamine C werkt doeltreffend op het verminderen van pigmentvlekken.